Kandavā 22.04.2012. Raimonds Mežiņš

      Kristus – miera un misijas inicētājs

      Misericordia Domini

      Lūk. 24:36b-48

      Jēzus pats stājās viņu vidū un viņiem sacīja: “Miers ar jums!” Bet tie ļoti izbijās un baiļojās, un viņiem šķita, ka garu redzot. Un Viņš tiem sacīja: “Kāpēc esat tā izbijušies? Un kāpēc tādas šaubas ceļas jūsu sirdīs? Redziet Manas rokas un Manas kājas! Es pats tas esmu. Aptaustait Mani un apskatait; jo garam nav miesas un kaulu, kā jūs redzat Man esam.” Un, to sacījis, Viņš tiem rādīja Savas rokas un kājas. Bet, kad tie to aiz prieka vēl neticēja un brīnījās, Viņš tiem sacīja: “Vai jums še ir kas ēdams?” Un viņi Tam pasniedza gabalu ceptas zivs un tīru medu. Un Viņš ņēma un ēda to, viņiem redzot. Pēc tam Viņš tiem sacīja: “Šie ir tie vārdi, ko Es jums esmu sacījis, vēl pie jums būdams, ka visam bija notikt, kas par Mani rakstīts Mozus bauslībā, praviešos un dziesmās.” Tad Viņš tiem saprašanu atdarīja, ka tie rakstus saprata, un tiem sacīja: “Tā stāv rakstīts, ka Kristum bija ciest un augšāmcelties no miroņiem trešā dienā un ka Viņa Vārdā būs sludināt atgriešanos un grēku piedošanu visām tautām, iesākot no Jeruzālemes, un jūs esat liecinieki tam visam.”

      Tēzes:

      • Jēzus pēc augšāmcelsānās parādās saviem mācekļiem. Viņš nāk un sāk ar vārdiem: „Miers ar jums”. Jēzus ir tas, kurš mūsu dzīvēs dod mums mieru. Nekas un neviens cits mums to nevarēs dot. To Viņš jau iepriekš ir teicis Jņ. 14:27. Ja esam kopā ar Kristu, tad tā kā savienojamies ar debesīm. Jēzus ir mūsu saikne ar debesīm. To Viņš vēlējās vēlreiz apliecināt pēc tam, kad bija uzcēlies no mirušiem. Šis ir svarīgi arī citu reliģiju kontekstā, proti, ne sevis mierināšana vai kādas citādas lūgšanu vai meditācijas formas nedos mieru kā vien Kristus pats. Citiem vārdiem Kristus saka: „Es tas esmu, kurš dod jums mieru!”.

      • Jēzus šo miera vēsti uztic Saviem mācekļiem. Viņš aicina iet un nest Viņa miera vēsti pasaulē. Ieejot kādā namā, Jēzus aicina teikt: „Miers šim namam” (Lk. 10:5-7). Sadraudzība pie galda ir kopīga miera pasludināšanas zīme. Kopīgs mielasts ir veids kā mēs sadraudzējamies un darām, ka Kristus ir klātesošs šai namā. Cilvēki iedraudzējas ar mums, bet caur mums ar Kristu.

      • Jēzus ir „misionāra prototips”, un savā pēdējā lielajā uzdevumā (Mt. 28:18-20) Viņš mūs aicina misijā pie tiem, kuri Viņu vēl nepazīst. Misija ietver divas lietas: vēsts pasludinājums un galda kopība. Mājas apstākļos šīs vēsts pasludināšana un galda kopība iznāk visdabīgāk. Baznīcai un mums ikvienam vairāk jādomā, kā mēs varam pildīt šo Jēzus aicinājumu patiesi un no sirds. Kas ir tie veidi, kā mēs varam šo Kristus miera vēsti dot cilvēkiem, ka viņi to uzņem ar prieku?

      • Veidi var būt dažādi, bet svarīgs ir patiesīgums un ieinteresētība tajos, kuri vēl nav iepazinuši Kristus mieru un mīlestību. Pirmbaznīcā apustuļi daudz laika pavadīja, ejot pa mājām, esot sadraudzībā un maizes laušanā. Daudzi Baznīcas pētnieki un tie, kuri nopietni un no sirds nododas Kristus vēsts nešanai pie neticīgajiem, saka, ka attiecībām ir izšķirošā nozīme. Cilvēki grib piederēt kādai kopībai un tikai tad viņi ir gatavi atvērties, noticēt un uzņemt Kristu sevī. Sadraudzībā mājas apstākļos ir daudz vieglāk atvērties un piederēt. (Iesvētes mācība – Alfa kurss – mazās grupas mājās).

      • Misija pie neticīgajiem iesākas šeit pat uz vietas. Pie mūsu kaimiņiem, tuviniekiem, radiem un citiem cilvēkiem mums blakus, un tad tā turpinās tālāk Latvijā līdz pat pasaules galam. Mēs, Dieva bērni, esam tie liecinieki par Kristu tur, kur mums ir jelkāda saskare ar cilvēkiem mums apkārt. Dievs grib, lai mēs dalāmies mīlestībā un savā ticības pieredzē ar ikvienu, ko sastopam. Lai nesam šiem cilvēkiem mieru, jo tādejādi tiekam saukti par Dieva bērniem. Mēs tādi esam, bet varbūt ne vienmēr to apzināmies. Lai mēs pieaugtu ticībā un pārliecībā, mums nepieciešams ik nedēļas nākt kopā kādā mazā grupā, kur daīties ar citiem savos ticības pārdzīvojumos un piedzīvojumos.

      • Lai Dievs dod, ka to mieru, ko esam saņēmuši no Tā Kunga, mēs gribam dot tālāk! Lai Dievs svētī, ka saredzam, ka sadraudzība mazajās mājas grupās var būt izšķiroša Kristus miera vēsts došanai tālāk! Lai Dievs dod gudrību un izdošanos mums ikvienam no sirds un patiesi nest Viņa miera vēsti kad un kur Viņš to vēlas! Āmen.

You may also like...